zondag 26 mei 2013

Speelkeuken maken van een televisie kast

De economie zorgt er wel voor dat sommige dingen gewoon te duur worden om te kunnen kopen. Neem nou een speel keuken voor je kind. Voor een beetje leuke keuken betaal je al gauw gemiddeld 80 euro! 90 euro! dat is toch gewoon te zot voor woorden? Wil je een goedkopere heb je al snel eentje die snel stuk is of zo klein dat hij minstens op een tafel moet staan om leuk te kunnen spelen.
Ik dacht dat kan goedkoper en al snel stuitte ik op de meest fantastische zelf gemaakte speel keukens. Hier komt er eentje die ik zelf erg mooi. Uiteraard kun je zelf beslissen welke kleur je de keuken schildert. Maar deze is in het wit. En hoe geweldig is dit om een zelf gemaakte cadeau aan je kind te geven, die een stuk minder kost dan eentje bij de Bart Smit ;)


Wat is hij mooi he? Een opa en oma hebben dit voor hun kleindochter gemaakt. Wat er precies allemaal is gebruikt weet ik niet. Maar een handig persoon weet vast wel aan de hand van de foto's hoe het gemaakt is. We beginnen in ieder geval bij een oude televisie kast. Je kent ze wel. Mijn  ouders hadden vroeger ook zo een kolosale kast in de huiskamer staan. Ik vond het altijd afschuwelijk, maar wat je ermee kunt doen is toch wel een plus punt. Deze kasten kom je ook tegen in de kringloop winkels. Voor een klein bedrag kun je er al eentje vinden. Marktplaats of ruil netwerken en weg geef netwerken op Facebook, zouden hierbij ook kunnen helpen. Goed dus we beginnen met een kast zoals hieronder;


Je ziet al dat er aardig nog wat werk gedaan moet worden. Als eerste begin je met het demonteren van de kast. Deurtjes eruit, en dvd plank eruit, en uiteraad als er een glasdeur inzit moet die er ook uit. Het glas ga je niet gebruiken meer, maar de frame is mogelijk te her-bruiken voor eventueel de koelkast.


Na het demonteren van de kast en flink geschuurd te hebben, zet je de kast in de grond verf.  en laat dit drogen. vervolgens zet je hem weer in het verf. En terwijl het droogt verwijder je de achterwand en deze zet je ook in de grondverf. Zet ook uiteraard de deurtjes in de verf.


Intussen kun je van spaanplaat de basis van de magnetron maken en uiteraard de koelkast deuren. gebruik de maat van de eerder glazen deur die er in zat. zet ook deze in de grond verf. En vervolgens in de kleur dat je wenst. Als het droog is bevestig je de magnetron in de hoek van waar de televisie gedeelte was. 

Tijd voor de wasbak! Gebruik hiervoor gewoon een kom. Deze kun je kopen voor een klein bedrag al in de wat goedkopere winkels zoals action. Let wel goed op de afmeting. Het moet natuurlijk niet te groot zijn. Teken het af en met een boormachiene, of een gaten boor, maak je ene begin. Nu kun je met een decoupeerzaag het gat goed op maat zagen. hou wel ruimte over voor de kraan. Pas de kom erin en de kraan erin. meeste mensen hebben wel een oude kraan liggen nog. En anders heeft de kringloop winkel er vast eentje liggen ;) 

Na het drogen monteer alles weer in elkaar.


Verder kun je hem leuk aankleden. het raam is gemaakt van een foto lijst en een foto. Plak de foto op de achterplaat en vervolgens alleen de voor frame, uiteraard even in kleur aanpassen. In de koelkast is gebruik gemaakt van mandjes. Die je tegenwoordig ook goedkoop kan aanschaffen of bij de kringloop kunt vinden. De toetsen van de magnetron is een printje van een toetsenbord. Plastificeer het zodat het langer mooi blijft. het gasfornuis is een spanplaatje op maat gemaakt. Je kunt voor de kookplaten o.a. foam gebruiken. Ook de knoppen kun je gewoon vinden bij de kringloop. Gordijntje kun je simpel naaien. Maak een rekje voor de keuekngerei. Glaswerk is best wel link met kinderen. Gebruik plastic glas voor het raampje van de oven. en zo heb je een mooie speelkeuken voor je kind.



Er zijn nog veel meer verschillende soorten keukentjes om te maken. In een volgende blog vertel ik hoe je van oude nachtkastjes een keukentje en een wasmachien kunt maken! Blijf dus hier komen en veel bouwe plezier!




1 opmerking: