zondag 26 mei 2013

Zelf klei maken

Ken je dat? Elke keer als je kind speelt met klei, mis je een hoop. De bakjes worden steeds leger en al die kleuren lopen door elkaar. Buiten dat is het niet zo gezonde klei. Er zitten veel bestandsdelen in die giftig zijn, ook al zeggen ze van niet. Het is toch zo. Maar nu kun je zelf je klei maken voor je kind! het is goedkoper, gezonder en je kunt alle kleuren maken de wilt met kleurstoffen. Kijk maar mee hoe je dit maakt;



Wat heb je nodig?


  • Half kopje zout
  • 1 kopje water
  • 1 kopje bloem
  • 1 eetlepel olie
  • Kleurstoffen (voedsel)
  • Wijnsteenbakpoeder (cream of tartar, te koop bij o.a. de toko en taartenwinkels)* 
  • Kom om te mengen, en kommetje om het in kleuren te maken

* Wat is wijnsteenbakpoeder?

Wijnsteenbakpoeder is een rijsmiddel voor deeg.
Het geeft taart en cake meer volume en maakt het luchtiger.
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is wijnsteen-bakpoeder niet een combinatie van wijnsteenzuur en natriumbicarbonaat. Het is niet wijnsteenzuur (H2C4H4O6) dat gebruikt wordt maar: Crème de Tartre, of Cream of tartar(KHC4H4O6) in combinatie met natriumbicarbonaat, dat zich omzet in koolzuurgas.
(mono)Kaliumzuur-tartraat, in de volksmond ook wel wijnsteen genoemd, is het mono-kalium-zout van wijnsteenzuur L(+).
De chemische samenstelling werd bekend in de achttiende eeuw dankzij de studies van Margraff, Scheele en Berzelius. Het wordt natuurlijke staat gevonden in verscheidenheid van vruchten, vooral in druiven. KHC4H4O6
Deze slecht oplosbare samenstelling kristalliseert en zet zich af aan de binnenkant van de wijnvaten tijdens alcoholische fermentatie of gisting. Het verzamelde residu wordt gebruikt als grondstof voor de vervaardiging van geraffineerd wijnsteen dat wordt verkregen door opeenvolgende reinigingen van het ruwe product.
Wijnsteen is Crème de Tartre, of Cream of tartar; dus beslist geen wijnsteenzuur!


Bereiding: per kleur

Meng het bloem, zout, wijnsteenbakpoeder en olie in de kom.
Meng het water met de kleurstof
Meng nu de mixen samen in een pan en roer goed.
Kook dit even op middel vuur zo een 4 a 5 minuten, blijf intussen wel roeren.
Wanneer het er degerig uit begint tezien, haal het van het vuur en kneed het met je handen. Let op! het is heet!
wanneer de gewenste resultaat is behaald na het kneden is je klei klaar voor gebruik.

Je kind zal hier uren plezier van hebben.

Uiteraard moet je wel rekening houden met houdbaarheidsdatum. Zorg als je het opbergt dat het in een lucht dichte bakje doet per kleur. En schrijf de datum erop wanneer je het hebt gemaakt. De klei is beperkt houdbaar, he het is voedsel. Ik geloof dat het ongeveer 8 tot 14 dagen houdbaar is.

Veel klei plezier!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten