zondag 26 mei 2013

Wasco, wasco en nog eens wasco

Ken jij dat ook? Je kind vind het heerlijk om met wasco te tekenen en kleuren. Maar er breken stukjes af en er blijft al gauw weinig van over. Voorheen gooide ik al die stukjes weg of zoog ze gewoon op in  mijn stofzuiger. Tot ik de meeste geweldige ideeen tegen kwam wat je kunt doen met al die overgebleven wasco, of met wasco gewoon. Van kunst tot leuke uitdeel cadeautjes.

Wasco als traktatie

Zo kun je dus een geweldige regenboog aan traktaties maken. Als je een kind hebt ontkom je er niet aan. Elk jaar is hij of zij jarig en moet je weer voor de hele klas iets leuks of lekkers bedenken. Zoek niet langer, want ik zal zeker met meer tips komen over traktaties. Maar voor nu deze ;). Weer een goedkope manier om een leuke traktatie te maken. Waar kinderen veel plezier aan beleven. Dit is wat je nodig hebt;

  • Wasco in verschillende kleuren, of rest wasco. 
  • Siliconen bakvormen, voor muffins, cupcakes, koekjes in een vorm dat jij wenst. Hier op de foto word een silicone cupcake vorm gebruikt voor hartjes.
  • Een oven, die je voor verwarmt op 100 graden
  • Kom om de gebroken krijtjes even in te doen (voorkom bende)
  • verpakking zoals, stukje karton als hierboven, of een plastic folie, wat je maar wenst
Nou gaan we aan de slag. Haal eerst al die papiertjes van de krijtjes. Dit kun je ook samen doen met je kind. Ze vinden het altijd wel leuk om al die wikkeltjes eraf te halen. Nou breek ze in stukjes in een grote kom. Verwarm intussen de oven voor op 100 graden. 
Nu gaan we de vormpjes vullen. Zorg er goed voor dat je bodem bedekt is en dat er geen gaten tussen de verschillende krijtjes zijn. Vul ze op met de kleuren die je wenst. Nou als ze verdeeld en gevuld zijn. Plaats je de vorm in de oven. Ongeveer 10 minuten. LET OP niet langer en erbij blijven en goed opletten. Als je het te lang in de oven houd dan verdwijnen de kleuren! Haal de vorm uit de oven na het smelten. En laat het afkoelen zodat het weer hard word. Als het hard is geworden, dan druk je ze voorzichtig uit de vormpjes.

Nu kun je het leuk verpakken als traktatie. Doe er een leuke kleurplaat bij met herinnering aan je kind. en klaar is kees.. je hebt een leuke traktatie.


Wat een leuke manier he met traktatie en zo komen je rest krijtjes ook nog eens van pas. Maar ik heb meer ideen met deze wasco krijtjes ;)


Wasco kunst

Meer voor de volwassen, maar kinderen houden ook van deze kleuren festijn

Toch moet ik zeggen dat dit echt het werk is voor een volwassen persoon. Je werkt met hitte om dit te kunnen creeeren. maar hoe prachtig zou dit aan je muur sieren? 
Ok dit is wat je nodig hebt;

  • Wasco in de kleuren die je wenst, zorg er wel voor dat je genoeg hebt om de canvas te kunnen dekken.
  • Een fohn om het straks te verhitten en de kleuren te laten lopen
  • een lijm pistool om de krijtjes vast te plakken aan de canvas
  • een canvas
  • een staaf lijm  voor in de pistool




Eerst kies je de kleuren die je wenst te gebruiken en legt ze uit op de canvas zodat je weet hoeveel je er nodig hebt. Als je weet welke nodig zijn en hoeveel en hoe ze komen te liggen. ga je ze vast lijmen
Met het lijmpistool leg je een streep van lijm op het krijtje zoals hieronder;


Plak ze vast op de plek waar je bedacht het dat die kleur moest komen en zo doe je met alle wasco krijtjes. 1 voor 1 vast lijmen. En goed tegen elkaar aan, zodat er geen openingen ertussen ontstaat. Uiteindelijk krijg je zoals de foto hieronder.


Nu gaan we aan de slag om de kleuren festijn te maken. Zorg ervoor dat je vloer of tafel goed bedekt is met kranten. het is een heel karwei als je het moet schoonmaken en vaak krijg je het er ook niet uit. het kan spetteren.
Plaats de canvas tegen de muur en we gaan aan de slag. Neem de fohn en zet hem aan. De hitte is verschillend per fohn. Dus probeer even uit welke hitte stand je nodig hebt. 


Nou begin met fohen op de krijtjes en zie wat er gebeurt. ongeveer na 10 minuten is de foto hierboven het resultaat. Ja je hebt wel een staaltje geduld nodig om dit te kunnen uitvoeren. Want het kan wel ruim een uur duren voor je een mooie resultaat hebt met het fohnen van de krijtjes. Maar uiteindelijk is het resultaat super leuk.
Je hoeft de krijtjes niet zo recht te plaatsen. Dit is gewoon de meest makkelijke manier. Maar je kunt ze ook in cirkels plaatsen en andere vormen. Let wel goed op dat je kijkt hoe de vorm moet worden en hoe je het gaat fohnen. 
Veel plezier!



Toveren met wasco


Nog een leuke manier om met wasco te werken. Is de oudste manier die ik ken. Als kind leer je dit al op de basisschool en is altijd een succes. Ik weet zelf nog dat ik dit 1 van de leukste manier vond om met wasco te werken. En uiteraard kun je dit samen met je kind doen. Juist doen! Je kind zult er van genieten!
Dit is wat je nodig hebt:

  • Een wit vel papier, maat is naar eigen keuze
  • Zwarte plakaat verf ( ik koop de mijne bij action, daar hebben ze flessen met alle kleurtjes en kost maar 69 cent per fles)
  • Wasco
  • Een scherp voorwerp zoals een naald, een prikpen.
  • kwast
Leg je kind van te voren uit dat het even geduld kost. Want het verf moet eerst een dagje drogen. En de meeste kinderen, vooral de kleintjes tussen de 3 en 5 jaar hebben daar geen geduld voor. Dus zorg ervoor dat je goed uitlegd waarom ze geduld moeten hebben.

Laat je kind nu het hele blad in verschillende kleuren naar keuze vol kladderen. Zorg ervoor dat je kind het hele vel bedekt. Hoe meer kleuren hoe meer feest het later word.
Als je kind helemaal klaar is met de wasco. Pak je de kwast en verf en bedekt het hele blad met een laag zwart. Laat het nu een dagje drogen. 
De volgende dag gaat het feest weer beginnen. Nu het verf is opgedroogd kan je kind met eens sherp voorwerp een tekening maken op het zwarte blad. LET OP veiligheid eerst! Zorg ervoor dat je ten aller tijde erbij blijft. Prikpennen zijn beter voor de wat kleinere kinderen dan bijvoorbeeld borduur naalden. 

Dit zou het resultaat kunnen zijn:



Veel plezier met het creeeren van wasco kunst!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten